Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

donderdag 9 mei 2013

GERRY ANDERSON 19/24: TERRAHAWKS (1983-1986)


Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.

Vandaag deel 19: Terrahawks (1983-1986)

39 afleveringen van 25 minuten (drie seizoenen)
voor LWT (London Weekend Television)
uitgezonden door ITV van oktober 1983 tot juli 1986

Gerry Anderson met zakenpartner Christopher Burr

De volledige titel van deze serie is officieel Gerry Anderson & Christopher Burr's Terrahawks, maar wordt doorgaans kortweg Terrahawks genoemd. Het is Andersons eerste poppenserie sinds Secret Service uit 1968. In de de tussenliggende periode werkte hij met echte acteurs. In tegenstelling tot zijn eerdere poppenseries, die gefilmd werden in 'Supermarionation', werd Terrahawks gefilmd in Supermacromation. Hierbij wordt gebruik gemaakt van latex handpoppen, die nog het meest doen denken aan een serieuze variant van  de Muppets. Hierdoor werd een realistischer effect verkregen omdat gewerkt kon worden zonder draden. Ook waren de poppen goedkoper dan de marionetten uit de jaren '60.
boven v.l.n.r. Mary Falconer, lieutenant Hawkeye, Captain Kate Kestell
onder v.l.n.r. Zelda en doctor "Tiger" Ninestein met hun stemacteurs

De serie speelt in het jaar 2020, wanneer een buitenaardse macht de basis op Mars heeft verwoest en nu een aanval voorbereid op de Aarde. Deze wordt verdedigd door de Terrahawks, 'the Earth Defense Squadron;, vanuit Hawknest, hun geheime basis in Zuid-Amerika. Het team bestaat uit vijf personen:
* Doctor "Tiger" Ninestein, piloot van de Terrahawk en leider van het team
* Captain Mary Falconer, piloot van de Battlehawk, plaatsvervangend teamleider
* Captain Kate Kestrell, piloot van de Hawkwing. Kate is tevens een internationaal bekende zangeres. Haar platenmaatschappij is "Anderburr Records"
* luitenant Hawkeye, co-piloot van de Hawkwing. Na een ongeval zijn zijn ogen vervangen door micro computers
* luitenant Hiro, commandant van de Spacehawk. Hij heeft een grote collectie planten, die hij namen geeft en voor wie hij gedichten voorleest. Hij praat met een ver Japans accent.
Het team wordt aangevuld en bijgestaan door een leger Zeroids, bolvormige robots, die vooral grondoperaties uitvoeren. De Zeroids op Aarde staan onder leiding van Sergeant Major Zero. De Zeroids aan boord van Spacehawk staan onder leiding van Space Sergeant 101.
Inspiratie is duidelijk gezocht bij Thunderbirds en UFO. Plagiaat van zichzelf.

Zeroids

De buitenaardse wezens, robots van de planeet Guk, staan onder aanvoering van Zelda. Zij wordt bijgestaan door haar zus Cy-star en haar zoon Yung-star.

In 1983-1984 verschijnen zes videobanden met compilatiefilms. Elke film van ongeveer 80 minuten is samengesteld uit vier afleveringen. In Nederland was dat de eerste kennismaking met Terrahawks. Pas als Terrahawks op DVD verschijnt is de serie per aflevering te bekijken.


Ook verschijnen er in de jaren '80 twee singels met muziek uit de serie. Een met het titelthema van Richard Harvey, de andere met een lied van Kate Kestrell, dat ze ook in de serie ten gehore brengt. Zoals vaker in Terrahawks is de tekst van dit lied een soort inside-joke. Het gaat namelijk over Mr, Tracy en International Rescue, een verwijzing natuurlijk naar Andersons Thunderbirds. In 2002 verschijnt een CD met de complete score en meer liedjes.


Zoals bij de meeste series van Gerry Anderson verschijnt van Terrahawks veel merchandise. Voor een overzicht klik hier.

Tot slot de begintitels met muziek van Richard Harvey


en de Japanse versie


Volgende week:Dick Spanner (1986)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten