Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

woensdag 5 mei 2010

COLDITZ

Colditz is een gemeente in de Duitse deelstaat Saksen. Het kasteel dat hier staat is door Hitler-Duitsland vanaf 1939 gebruikt als gevang-enis van krijgsgevangen officieren. Dat 'kamp' heette toen Oflag IV-C.













Dit feit is door de BBC gebruikt in de TV-serie Colditz (1972-1974), bestaande uit 28 afleveringen, verdeeld over 2 seizoenen. In de hoofd-rollen zaten o.a. David McCallum, Robert Wagner en Jack Hedley.



Naar aanleiding van deze serie is een bordspel uitgebracht met dezelfde naam. De uitgever is Clipper. De Nederlandse versie is op de markt gebracht door Smeets + Schippers Spellen BV in Amsterdam. De datum is onbekend.



Het is een grote doos (52x37cm), waarin alles de sfeer van een krijgs-gevangenkamp probeert op te roepen: De spelregels zitten in een pamflet dat oproept niet te ontsnappen. De pionnen en kaartjes zitten in een rode kruis pakket. Tevens is een boekje toegevoegd met geschiedenis en foto's van Colditz. Het eigenlijke spelmateriaal bestaat uit een groot spelbord (71x51cm!) waarop een plattegrond van het kasteel is te zien. Er zijn zestien pionnen voor de Duitse bewakers en verder zijn er acht pionnen voor elk van de 5 gevangengroepen. Er zijn in totaal 96 speelkaarten, verdeeld over burgerbenodigdheden, ont-snappingsuitrusting, kanskaarten voor de gevangenen, kanskaarten voor de bewaker en alles-of-niets kaarten. Een handige legenda-kaart en twee dobbelstenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten