Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zaterdag 29 mei 2010

SAMEN DOOR HET LEVEN


Het klinkt als de titel van een damesroman Samen door het leven, maar geschreven door een aalmoezenier!??. Op de titelpagina in het boek verschijnt de ondertitel pas: practische schetsen voor onze jongens in dienst. Wat is dit voor een boekje? De inhoudsopgave geeft weer dat het is verdeeld in drie delen: MAN EN VROUW, JONGE LIEFDE en IN LIEFDE VERBONDEN. Zonder verder te lezen lijkt het een soort sexuele voorlichting te zijn voor jong volwassenen onder de wapens. Elk hoofdstuk (34!) gaat vergezeld van een kleine tekening door Piet Jansen uit Rijswijk. De beide getoonde tekeningen bij de hoofdstukken Toekomstige moeder en Toekomstige vader (klik erop om te vergroten) geven denk ik aardig de teneur van het boekje weer. Ook zijn er enkele foto's opgenomen (vooral baby's). Bijgaande fotocollage viel mij op. Herken ik onderaan de bekende actrice Romy 'Sissy' Schneider?

Het moet een zeer populair boek zijn geweest want mijn exemplaar is het 51ste - 61ste duizendtal, Het is geschreven door majoor aalmoezenier G.F.H. Veldhuis en uitgegeven door Nationaal Katholiek Thuisfront in Den Haag, in 1953. Het beslaat 56 pagina's.

Het boekje eindigt met een fraaie (jaren '50) boodschap:
Daar alleen kan liefde wonen,
Daar alleen is 't leven zoet
Waar men blij en ongedwongen
Alles voor elkander doet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten