Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

zondag 28 februari 2016

PHILIPS LOETAFOON

Wie heeft er ooit gehoord vasn de Loetafoon van Philips? Getuige deze advertentie uit 1947 heeft half Nederland ermee volgestaan. Dat wil zeggen de bioskopen in Nederland.
De naam van het apparaat is afgeleid  van Loet Barnstijn (1880-1953), eigenlijk Lodewijk Cohen, een Nederlands-Amerikaans filmdistributeur, bioscoopexploitant en filmproducent. In opdracht van hem werd door Philips, onder leiding van de Haagse ingenieur Frits Prinsen, een systeem ontwikkeld om geluid bij de film te krijgen. Het systeem werkte met grammofoonplaten. Op 31 januari 1929 werd hiermee voor het eerst in Nederland een voorstelling gegeven in de bioscoop Flora in Utrecht. De bedrijfsleider van Flora was de broer van Loet, Ies Barnstijn. Met de Loetafoon konden overigens alleen korte films worden begeleid. De hoofdfilm van die avond werd door een orkest van geluid voorzien.
Ten tijden van de advertentie was het apparaat duidelijk al wat verder ontwikkeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten