Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

woensdag 24 februari 2016

VERJAARDAG: JAN VAN HAASTEREN

Elke dag zijn er vele mensen jarig. Iedere dag worden talloze mensen een jaartje ouder. Allemaal van Harte Gefeliciteerd.
Onder hen ook enkele beroemd- en/of bekendheden. De mij meest aansprekende zal ik dagelijks vermelden op HET Verzameloord. Vandaag vind ik wel een heel moeilijke dag met veel mogelijkheden: Wilhem Grimm (schrijver van sprookjes, 1786-1859), Rupert Holmes (zanger, voornamelijk bekend van de hits Escape en Him, 1947), Steve Jobs (1955-2011), Teri Weigel (actrice in pornofilms, 1962), Karel V (voormalig keizer, 1500-1558) of Michel Legrand (komponist van filmmuziek, 1932) Steven Hill (Amerikaanse akteur, 1922, bekend van de sedries Mission: Impossible en Law & Order), maar mijn keuze is uiteindelijk gevallen op
JAN VAN HAASTEREN
Jan van Haasteren (1936) is een Nederlandse (strip)tekenaar, die na zijn opleiding van 1962 tot 1966 werkte hij bij de Toonder Studio's, aanvankelijk op de tekenfilmafdeling. Vanaf 1963 als striptekenaar, vooral aan de strips Kappie en Tom Poes. In 1966 stapte hij voor korte tijd over naar de studio’s van Joop Geesink, waar hij aan de serie Rick de Kikker werkte.

Daarna stond zijn eigen werk op de voorgrond. Met scenariste Patty Klein maakte hij de strip Bartje en Opa. De samenwerking kreeg een vervolg met onder andere Sjaak en Oom George voor KRO Studio en Erik en Opa, een nieuwe versie van Bartje en Opa die vanaf 1975 in Jippo verscheen.
Voor Pep tekende hij vanaf 1972 Baron van Tast, alsook de gagstrip Voortvluchtig. 
In Donald Duck verschenen van zijn hand Ketelbinkie, Hiawatha en Ome Arie. Voor Sjors tekende hij vanaf 1974 de strip Tinus Trotyl, die vanaf 1975 werd voortgezet in Eppo, waarvoor hij samen met Toon van Driel ook De Stuntels tekende. In Eppo Wordt Vervolgd publiceerde hij de strip Brian en de brainbox. Daarnaast publiceerde hij vele losse verhalen in De Vrije Balloen waarvoor hij onder andere de pseudoniemen Harold Hurry en Jean Pion gebruikte. 

Maar waar wellicht de meeste mensen Jan van Haasteren van zullen kennen, zijn de giga drukke tekeningen die hij voor spellenfabrikant Jumbo heeft getekend voor hun legpuzzels.


In 2006 werd hij door Het Stripschap onderscheiden met de Bulletje en Boonestaak Schaal.
Jan van Haasteren wordt vandaag 80 jaar.
GEFELICITEERD!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten